Bibliotecă

Program

Luni - Joi: 08.00-16.30

Vineri: 08.00-14.00

Legislație in vigoare – biblioteca CCD

Legea educației naționale nr.1/2011, art. 45 alin. 10, lit. G:

Legea bibliotecilor nr.334/2002, text actualizat la data de 20.01.2009, avandu-se in vedere republicarea din Monitorul Oficial, Partea I, nr. 132 din 11 februarie 2005, precum si a O.G. nr. 26/2006 si Legea nr. 277/2006 si din 2009 pentru completarea art. 8:

Regulament-cadru de functionare a bibliotecilor scolare aprobat prin OM 3944/9.05.2003:

Regulamentul de organizare si functionare a bibliotecii scolare Instructiuni metodologice aprobat prin ordinul ministrului invatamantului nr. 6566/17.06.1994:

Metodologia de organizare a inspectiei in bibliotecile de invatamant: Organizarea inspectiei:

1.Precizarea, conform reglementarilor legale, a organismelor si factorilor responsabili care organizeaza si desfasoara inspectii:

- Inspectia privind bibliotecile si activitatile de informare si documentare este sprijinita de:….., Casele Corpului Didactic,…

2. Evaluarea activitatii bibliotecii scolare:

- La nivelul unitatii de invatamant, de catre directorul scolii care urmareste indeplinirea, de catre bibliotecar, a obiectivelor cuprinse in planul de activitatii ale bibliotecii: analizeaza activitatea bibliotecarului din scoala, o data pe an, in cadrul consiliului profesoral; acesta face parte din comisiile de examinare in vederea incadrarii sau promovarii bibliotecarului scolar din unitatea scolara pe care o conduce.

- Indrumarea metodologica a bibliotecarilor scolari este asigurata de Biblioteca Pedagogica Nationala I. C. Petrescu, la nivel central, de Casele Corpului Didactic si de inspectorul de specialitate, la nivel local, judetean.

Ordinul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului privind Regulamentul de organizare si functionare a casei corpului didactic, Sectiunea 1 – Statutul Casei Corpului Didactic:

Metodologia de incadrare a personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic in casele corpului didactic, anexa nr. 2 la O.M. nr.4713/ 23.08.2010:

a) bibliotecar: 

– organizarea, coordonarea activitatii de formare continua pentru bibliotecarii din unitatile de invatamant;

- acordarea asistentei metodologice de specialitate pentru bibliotecarii institutiilor de invatamant preuniversitar din judet;

Metodologia formarii continue a personalului didactic din invatamantul preuniversitar anexa la om nr. 5720 / 20.10.2009:

Metodologia privind angajarea si promovarea in functii a personalului din bibliotecile scolare: 

Cap. II. Angajarea personalului din bibliotecile școlare:

Pentru bibliotecarul scolar:

1. directorul scolii;

2. reprezentantul inspectoratului scolar;

3. bibliotecarul casei corpului didactic;

4. un specialist in domeniul biblioteconomiei;

5. un reprezentant al administratiei publice locale.

Secretariatul este asigurat de reprezentantul compartimentului resurse umane din unitatea angajatoare.

Anexa la O. M. MECTS la 2011 Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor din invatamantul preuniversitar / 2011:

- art.2. Respectarea regulamentului este obligatorie pentru personalul de conducere, indrumare si control din Ministerul Educatiei si Cercetarii, din inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti, denumite in continuare inspectorate scolare, pentru personalul de conducere, indrumare, control, didactic de predare si instruire practica, didactic auxiliar, nedidactic, pentru elevii si parintii care vin in contact cu unitatea de invatamant.

- art.36. Atributiile catedrelor/comisiilor metodice sunt urmatoarele:

a) elaboreaza propunerile pentru oferta educationala a unitatii de invatamant si strategia acesteia, cuprinzand obiective, finalitati, resurse materiale si umane, curriculum la decizia scolii;

b) elaboreaza programe de activitati semestriale si anuale;

c) consiliaza cadrele didactice, in procesul de elaborare a proiectarii didactice si a planificarilor semestriale;

h) seful de catedra / comisie metodica stabileste atributiile fiecarui membru al catedrei/comisiei metodice;

i) seful de catedra / comisie metodica evalueaza activitatea fiecarui membru al catedrei/comisiei metodice si propune consiliului de administratie calificativele anuale ale acestora, in baza unui raport bine documentat;

j) organizeaza activitati de formare continua si de cercetare, actiuni specifice unitatii de invatamant, lectii demonstrative, schimburi de experienta etc.;

k) seful de catedra sau un membru desemnat de acesta efectueaza asistente la lectiile personalului didactic de predare si de instruire practica din cadrul catedrei, cu precadere la stagiari si la cadrele didactice nou venite in unitatea de invatamant;

l) elaboreaza informari, semestrial si la cererea directorului, asupra activitatii catedrei/comisiei metodice, pe care le prezinta in consiliul profesoral;